Room2sleep Guides Dejlige plankegulve

Dejlige plankegulve

Plankegulve er utroligt populære i mange danske hjem og det er slet ikke så underligt, for ikke alene bidrager denne form for gulv med et utroligt flot finish i hjemmet, det er også et meget tidløst udseende, som egner sig til en bred variation af forskellige stilarter, uanset om du er til nordisk minimalisme, hyggelig boheme eller nyder at omgive dig med lækre genbrugsfund.

En gængs fordom om plankegulve er, at de er svære at vedligeholde og holde pæne, samt at de slides hurtigt, men det er mere en myte end en realitet. Det behøver slet ikke være svært, at holde dine plankegulve pæne, det kræver blot lidt omtanke. Gamle plankegulve med særegnet patina har også sin charme. De mest populære træsorter beregnet til plankegulv er ask og eg, men valnøddetræ og bøg er også populære varianter. De forskellige træsorter har forskellige forudsætninger for at holde sig pæne, ligesom deres naturlige farveskemaer er vidt forskellige. Hvis du er i tvivl om, hvilken type træ der ville klæde dit hjem, er det en god idé at konsultere fagkyndigt personale.

Hvor kan jeg få plankegulve?

I teorien kan du have plankegulv i alle husets rum, men det er ikke så praktisk i køkkenet og badeværelset, hvor der ofte er et fugtigt indeklima og potentiale for at der spildes meget på gulvet. Det kan udvide plankerne i gulvet og få dem til at bøje, svaje og bue, hvilket giver et ujævnt resultat. Plankegulve er mest populære i spisestuer, soveværelser, stuer og kontorer, hvor de gør sig godt med hyggelige tæpper ovenpå for ekstra komfort.

Der er forskel på plankegulv og det populære parketgulv, som er mindre stykker af planker, der på kryds og tværs er sammensat til et færdigt gulv, hvor der ved et decideret plankegulv oftest arbejdes med hele planker, der er fabrikeret til gulv.

Det skal du være opmærksom på, når du lægger plankegulv

Uanset om du bor nyt eller gammelt, er det vigtigt at rummene hvori du ønsker plankegulv er affugtede, så plankerne ikke tager skade. Fugt er ikke kun decideret vand, men kan også stamme fra nymalede vægge eller cement fra nye mure med frisk cement. Plankerne er også tørret på forhånd, så deres fugtindhold balancerer mellem 8-10%. Du kan sagtens selv lægge plankegulv, men det er langt det bedste at få en professionel til det. Du kan til gengæld sagtens selv vedligeholde dit nye plankegulv. Først og fremmest er det en god idé at slibe gulvet efter lægning, så ujævnheder og splinter fjernes, hvilket giver et glat finish. Således er det også nemmere at oliere gulvet, så det holder dig flot og afskyer snavs og væske. Det anbefales desuden at vaske gulvet med sæbe beregnet til plankegulv, således plankerne ikke tager skade.

Hvis du også er faldet pladask for charmen ved plankegulve, kan du kontakte din nærmeste forhandler og høre om mulighederne for at udsmykke dine rum med plankegulv. Læs mere her.

Related Post